Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem.

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jest to przepis na pyszną i bardzo zdrową sałatkę, pożywną i szybką w wykonaniu. Ta sałatka może być na przekąskę, ale również i na obiad. Polecam.

Składniki:

2 jajka

1 duża marchewka

pół szklanki kaszy jaglanej

1 płaska łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia

2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

suszony koperek według uznania

2 łyżki oleju rzepakowego

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, następnie odsączyć na gęstym sicie. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować od miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę wystudzić.

2. Marchewkę obrać i umyć, następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Jajka ugotować, ostudzić i obrać ze skorupek, następnie pokroić w kostkę.

4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy