Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 2
Jest to przepis na pyszną i bardzo zdrową sałatkę, pożywną i szybką w wykonaniu. Ta sałatka może być na przekąskę, ale również i na obiad. Polecam.
Składniki:
2 jajka
1 duża marchewka
pół szklanki kaszy jaglanej
1 płaska łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
suszony koperek według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, następnie odsączyć na gęstym sicie. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować od miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę wystudzić.
2. Marchewkę obrać i umyć, następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Jajka ugotować, ostudzić i obrać ze skorupek, następnie pokroić w kostkę.
4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać.