Sałatka z Quinoą i grillowanymi warzywami

Sałatka z Quinoą i grillowanymi warzywami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Co raz częściej na półkach sklepowych pojawia się komosa ryżowa. Niewielu jednak z nas zna możliwości wykorzystania tego bardzo wartościowego zboża w naszej kuchni. Jedną z nich jest pyszna sałatka z quinoą z grillowanymi warzywami.  Poza walorami smakowymi sałatka z quinoą i grillowanymi warzywami jest również doskonałym źródłem białka oraz mikroelementów, m.in. manganu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi.

Składniki:

  • Quinoa 150g suchej kaszy
  • Cukinia 1 sztuka
  • Czerwona papryka 2 sztuki
  • Świeży szpinak - 2 garście
  • Papryczka chilli 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Świeży tymianek 2 łyżki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Przepis na sałatkę quinoa z grillowanymi warzywami

  1. Opłukaną komosę zalać wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 15 min, aż quinoa wchłonie całą wodę.
  2. Czerwoną paprykę zgrillować (na grillu lub w piekarniku).
  3. Cukinię pokroić na plasterki, doprawić solą i również zgrillować. 
  4. Paprykę przełożyć do salaterki, przykryć i pozostawić na kilka minut - wówczas skórka powinna bardzo łatwo dać się usunąć.
  5. Obraną paprykę podzielić na mniejsze kawałki.
  6. Odciąć łodyżkę z chili, zrolować między palcami, aby usunąć pestki. Pokroić na cienkie krążki.
  7. Warzywa delikatnie wymieszać z quinoa i szpinakiem.
  8. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i tymiankiem.

 

Sałatkę można podać letnią lub na ciepło, sałatka z komosą ryżową zawsze smakuje. Na zdrowie!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy