Owoce morza w marynacie

Owoce morza w marynacie

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Owoce morza w marynacie to danie sprawdzające się w różnych okazjach - na grilla, jako przystawka na spotkanie z ze znajomymi czy też po prostu jako wykwintna kolacja. Polecam zrobić owoce morza w marynacie dzień przed, wówczas nabierają intensywnego aromatu, równocześnie zachowując świeżość! Jeżeli będą leżeć zbyt długo mogą spowodować nie przyjemne w skutkach zatrucie pokarmowe....

Składniki:

  • Owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe 200g Oliwa z oliwek,
  • Ocet winny ¼ szklanki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Czerwona papryka ¼ sztuki 
  • Czuszka 1 sztuka
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

I przepis na owoce morza w marynacie

  1. Przez około 5 minut wyparzyć w gorącej wodzie owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe.
  2. W tym czasie wycisnąć sok z cytryny
  3. Następnie przygotować marynatę: wymieszać oliwę, ocet winny i sok z cytryny
  4. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, czuszkę i czosnek
  5. Doprawić solą i pieprzem
  6. Owoce morza marynować w zalewie przez kilka godzin

Podawać z grzankami, na zdrowie!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy