Owoce morza w marynacie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
8 Ocen
Ilość porcji: 4
Owoce morza w marynacie to danie sprawdzające się w różnych okazjach - na grilla, jako przystawka na spotkanie z ze znajomymi czy też po prostu jako wykwintna kolacja. Polecam zrobić owoce morza w marynacie dzień przed, wówczas nabierają intensywnego aromatu, równocześnie zachowując świeżość! Jeżeli będą leżeć zbyt długo mogą spowodować nie przyjemne w skutkach zatrucie pokarmowe....
Składniki:
- Owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe 200g Oliwa z oliwek,
- Ocet winny ¼ szklanki
- Cytryna 1 sztuka
- Czosnek 2 ząbki
- Czerwona papryka ¼ sztuki
- Czuszka 1 sztuka
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
I przepis na owoce morza w marynacie
- Przez około 5 minut wyparzyć w gorącej wodzie owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe.
- W tym czasie wycisnąć sok z cytryny
- Następnie przygotować marynatę: wymieszać oliwę, ocet winny i sok z cytryny
- Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, czuszkę i czosnek
- Doprawić solą i pieprzem
- Owoce morza marynować w zalewie przez kilka godzin
Podawać z grzankami, na zdrowie!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Prosta sałatka z owocami morza
Owoce morza zawierają pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, jod, selen, żelazo, magnez i cynk. Przez niektó...Owoce morza w marynacie
Owoce morza w marynacie to danie sprawdzające się w różnych okazjach - na grilla, jako przystawka na spotkanie z...Portugalska sałatka z owocami morza
Kuchnia portugalska jest jedną z najbogatszych i najciekawszych kuchni na świecie, przede wszystkim słynie z pysznych da...Zobacz więcej przepisów na: