Portugalska sałatka z owocami morza

Portugalska sałatka z owocami morza

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kuchnia portugalska jest jedną z najbogatszych i najciekawszych kuchni na świecie, przede wszystkim słynie z pysznych dań z owoców morza. Będąc w Portugalii koniecznie spróbujcie szeroko dostępnych świeżych owoców morza! Tymczasem planując wakacje polecam przepis na portugalską sałatkę z owocami morza :) Kiedy w zimowe dni dopada mnie chandra, portugalska sałatka z owocami morza jest moim wytchnieniem.

Składniki:

  • Pomidory 4 sztuki
  • Cebula 1 mała sztuka
  • Papryka zielona 1/2 sztuki
  • Papryka żółta 1/2 sztuki
  • Ogórek 1 sztuka
  • Małże ze słoika 200 g
  • Krewetki 200 g
  • Krewetki tygrysie 12 sztuk  
  • Oliwa z oliwek 6–8 łyżek
  • Czosnek 2–3 ząbki
  • Skórka z cytryny łyżka
  • Ocet winny 3 łyżki
  • Tymianek do smaku
  • Sól morska, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Aby przygotować portugalską sałatkę z owocami morza należy:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i pokroić w drobną kostkę. 
  2. Odsączyć małże z zalewy
  3. Cytryne pożądnie umyć (wręcz wyszorować), sparzyć wrzątkiem, wytrzeć i z takiej cytryny mozne otrzec skórkę
  4. Otartą skórkę z cytryny należy następnie zagotować z gałązką tymianku, można również dodać rozmaryn lub oregano 
  5. W takiej wodzie pbgotować krewetki przez 3 minuty
  6. Surowe krewetki tygrysie obrać z pancerzyków, usunąć ciemne żyłki przewodu pokarmowego (pozostawić ogony)- obgotować w tej samej wodzie
  7. Krewetki odsączyć
  8. Wszystkie składniki (warzywa i owoce morza) wymieszać w dużej misce
  9. Oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym - doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  10. Sałatkę wymieszać z sosem

Gotowe do podania!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy