Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Ocena: ★

56 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Dziś proponuję przepis na smaczną i zdrową sałatkę z tuńczykiem i makaronem. Porcję sałatki z tuńczykiem i makaronem można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako zdrowe danie na drugie śniadanie. Sałatka z tuńczykiem i makaronem zawiera wszystkie składniki zdrowej diety: węglowodany złożone, białko, warzywa i zdrowe tłuszcze. Polecam!

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty penne 250 g
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • Czerwona papryka 1 sztuka
  • Czarne oliwki 185 g
  • Suszone pomidory 4 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe 200 g
  • Bazylia 20 g
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Aby przygotować sałatkę z tuńczykiem i makaronem należy:

 

  1. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem
  2. Makaron gotować według przepisu na opakowaniu, powinien być ugotowany al dente!
  3. Makaron starannie odlać i przełożyć do dużej miski
  4. Oliwę utrzeć  z octem balsamicznym - doprawić solą i pieprzem do smaku
  5. Dokładnie wymieszać makaron z sosem
  6. Paprykę upiec w piekarniku (skórka powinna mocno ściemnieć)
  7. Włożyć paprykę do naczynia z pokrywką i poczekać, aż nieco ostygnie
  8. Następnie usunąć z papryki skórkę - miąższ pokroić w cienkie paseczki
  9. Tuńczyka odcisnąć z zalewy, suszone pomidory pokroić w paseczki, a  oliwki przekroić na pół
  10. Do makaronu dodać paseczki papryki, oliwki i suszone pomidory - delikatnie wymieszać.
  11. Następnie dodać tuńczyka, połówki pomidorków koktajlowych oraz bazylię - ponownie wymieszać, uważając, by nie uszkodzić pomidorów
  12. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Smak sałatki doskonale wzbogaci rukola. Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy