Schab w sosie
Ocena: ★ ★ ☆ ☆ ☆
1 Ocen
Ilość porcji: 2
Kruchy schab w sosie z brązowymi pieczarkami
Składniki:
- 4 grube plastry schabu
- 1 cebula
- 250-300 g brązowych pieczarek
- 1 łyżka mielonych suszonych grzybów
- trochę mąki do posypania i zagęszczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Odstawić.
- Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Schab oprószyć z obu stron mąką i obsmażyć na patelni.
- Do smażącego się schabu dodać cebulę i zeszklić. Dołożyć pieczarki i mielone suszone grzyby. Chwilę posmażyć do miękkości pieczarek.
- Mięso z cebulą i pieczarkami zalać niedużą ilością wody, tak aby przykryć składniki.
- Całość gotować, aż schab stanie się kruchy.
- Doprawić solą i pieprzem. Zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Podawać z kaszą, np. orkiszową lub białą gryczaną i surówką
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Schab po węgiersku
Przepis na schab na sposób węgierski, przynajmniej tak się na to mówi w mojej rodzinie :) Pyszny i aromaty...schab z ziołami oraz warzywami
w głównej roli brukselka którą bardzo polecam, nie każdy lubi to warzywo, którego właściwości leczn...Schab w sosie szpinakowym
Schab duszony jest smaczny i soczysty, świetnie smakuje np. z kaszą lub makaronem.PolecamSchab utopiony w marchewce
Znudziły się nam zwykłe schabowe, proponuję w takiej wersji z soczystą marchewkąSchab duszony w warzywach
Mój ulubiony przepis na schab duszony w warzywach i delikatnym sosie.Zobacz więcej przepisów na: