Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Trudno wyobrazić sobie przepisy na Wielkanoc bez przepisu na schab pieczony ze śliwką. Schab ze śliwką musi być i basta! Jak upiec schab ze śliwką? A tak - oto przepis na schab ze śliwką, więc do dzieła!

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 15 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki miodu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka owoców jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przepis na pieczony schab ze śliwką w kilku krokach:

  1. Najpierw przygotwujemy marynatę: wszystkie przyprawy - jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego Vegeta gotujemy pod przykryciem w 250 ml wody przez 10 minut.
  2. Następnie odstawiamy wywar i studzimy go, aż osiągnie temperaturę pokojową, a potem dodajemy miód, musztardę Dijon, pokrojone 4 ząbki czosnku, olej oraz łyżeczkę soli. Wszystko wstawiamy do lodówki.
  3. Teraz musimy przygotowac schab. Mięso myjemy i osuszamy, nacieramy marynatą i odkładamy w zimne miejsce na 24 godziny.
  4. Na drugi dzień schab musimy nakłuć na wylot z 2 stron za pomocą noża a wnętrze wypełnić dokładnie śliwkami.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, a mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy przez 45 minut.

Wspaniały schab ze śliwką gotowy. Smacznego!

Autor: WALK PR

Polecamy nasze przepisy