Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Schab pieczony ze śliwką

print Drukuj
Schab pieczony ze śliwką

WALK PR

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.6

15 ocen

Trudno wyobrazić sobie przepisy na Wielkanoc bez przepisu na schab pieczony ze śliwką. Schab ze śliwką musi być i basta! Jak upiec schab ze śliwką? A tak - oto przepis na schab ze śliwką, więc do dzieła!

składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 15 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki miodu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka owoców jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Przepis na pieczony schab ze śliwką w kilku krokach:

  1. Najpierw przygotwujemy marynatę: wszystkie przyprawy - jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego Vegeta gotujemy pod przykryciem w 250 ml wody przez 10 minut.
  2. Następnie odstawiamy wywar i studzimy go, aż osiągnie temperaturę pokojową, a potem dodajemy miód, musztardę Dijon, pokrojone 4 ząbki czosnku, olej oraz łyżeczkę soli. Wszystko wstawiamy do lodówki.
  3. Teraz musimy przygotowac schab. Mięso myjemy i osuszamy, nacieramy marynatą i odkładamy w zimne miejsce na 24 godziny.
  4. Na drugi dzień schab musimy nakłuć na wylot z 2 stron za pomocą noża a wnętrze wypełnić dokładnie śliwkami.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, a mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy przez 45 minut.

Wspaniały schab ze śliwką gotowy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!