Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Schab pieczony doskonale komponuje się ze śliwkami. Na dodatek taki schab pieczony jest pyszny zarówno na ciepło, jak również na zimno podawany jako wędlina. Warto samemu przygotować pyszny schab pieczony, wtedy wiemy najlepiej, co jemy.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • ok 20 suszonych śliwek bez pestek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Schab pieczony - przepis na schab pieczony:

  1. W schabie ostrym długim nożem wycinamy w środku kieszeń o szerokości ok. 3 cm. W wyciętą kieszeń wsypujemy łyżeczkę soli i rozcieramy od środka, a następnie wkładamy suszone śliwki.
  2. Schab nacieramy olejem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, pieprzem,solą ,mieloną papryką oraz majerankiem
  3. Schab pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach 30 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.
  4. Po upieczeniu schab pieczony należy pozostawić w nagrzanym piekarniku na kolejne 30 minut.

I mamy wspaniały schab pieczony ze śliwkami - smacznego!

Autor: Nina

Polecamy nasze przepisy