Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na schab z pieczarkami na obiad to doskonałe połączenie mięsa i pieczarek. Soczysty schab i aromatyczny sos to doskonałe połaczenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości 
  • 25dag pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • vegeta
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Przepis na schab w kilku krokach:

  1. Najpierw naczynie żaroodporne trzeba posmarować smalcem.
  2. Potem mięso trzeba natrzeć z dwóch stron przyprawami  i włożyć do naczynia.
  3. Następnie cebulę i czosnek musimy pokroić w plasterki i obłożyć mięso, a pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i posypać nimi mięso.
  4. Teraz musimy naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.
  5. Po 30 minutach pieczenia musimy wyjąć naczynie i przewrócić schab na drugą stronę oraz polać sosem uzyskanym z mięsa.
  6. Potem ponownie musimy przykryć naczynie i wstawić na następne 30 minut do piekarnika.
  7. Po tym czasie naczynie ze schabem trzeba wyjąć z piekarnika i odstawić.

Pyszny schab z pieczarkami gotowy. Przepis na schab nie jest trudny, prawda? 

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy