Biała kostka z granatem

Biała kostka z granatem

Ocena: ★

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na sernik na zimno z mascarpone. Ciasto rewelacyjne - słodka śmietanka połączona z kwaśnymi pestkami granatu, robi wrażenie zarówno smakowe jak i wzrokowe :)

Składniki:

  • wiórki kokosowe 200 gram 
  • masło 2 łyżki
  • śmietana kremówka 1/2 litra 
  • serek mascarpone 300 gram 
  • cukier puder 1/2 szklanki 
  • żelatyna deserowa 3 łyżeczki 
  • sok z cytryny 3 łyzki 
  • starta skórka z cytryny 1 łyżeczka 
  • biszkopty okrągłe

 

Sposób przygotowania:

Pyszny sernik na zimno z granatem, serek mascarpone naprawdę robi tutaj "robotę" :) a granaty... niebo w gębie!

  1. Na początek ubijamy smietanę dosypując cukier i sok z cytryny. Następnie żelatynę namaczamy w małej ilości wody, jak napęcznieje to lekko podgrzewamy.
  2. Teraz do naczynia przekładamy serek mascarpone, dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę, następnie małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie aby struktura śmietany się zachowała .
  3. Formę wykładamy biszkoptami,  wlewamy masę i odstawiamy w chłodne miejsce.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszaamy do momentu aż nabiorą złocistej barwy.
  5. Posypujemy ciasto wiórkami i pestkami granatu.

Pyszne ciasto gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy