Śmietanowiec z bezą i chałwą

Śmietanowiec z bezą i chałwą

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sprawdzony przepis na śmietanowiec, pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem bezy i chałwy. Uwielbiam takie torciki, niech się kupne schowają :)

Składniki:

  • śmietana 30 % 400 ml
  • serek mascarpone 250 gr 
  • żelatyna 4 łyżeczki 
  • bezy 1 szklanka pokruszone 
  • chałwa 100 gr 
  • siekane orzechy włoskie 1 szklanka 
  • biszkopty podłużne na spód ciasta

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na sernik na zimno z mascarpone oraz śmietany:

  1. najpierw biszkopty musimy ułożyć w naczyniu
  2. następnie trzeba śmietanę ubić a żelatynę namoczyć aby spęczniała i dodawać ją  do śmietany, a następnie po łyżce dodawać serek mascarpone
  3. teraz musimy do masy śmietanowo - serkowej dodać bezy i orzechy (połowę) i wszystko wyłożyć na biszkopty, a następnie wszystko wyrównać
  4. górę obsypujemy teraz resztą orzechów i wsadzamy na około 3 h do lodówki, żeby schłodzić

Pyszny sernik na zimno z mascarpone i śmietany gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy