Sernik z karmelem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Delikatny sernik na spodzie kruchym, z karmelowym sosem
Składniki:
ciasto kruche 1 opakowanie
twaróg 1/2 kg
śmietana 30 % 1 szklanka
budyń waniliowy 1 szt
jajka 4 szt
cukier 1/2 szklanki
krem
cukier 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
do miski wsypuję cukier i żółtka miksuję na kogel -mogel,dodaję twaróg oraz budyń.
śmietanę ubijam dodaję do masy delikatnie mieszać na koniec dodaję ubitą pianę z białek.wszystko bardzo delikatnie mieszam .
okrągłą blaszkę wykładam papierem do pieczenia ,wyklejam ciastem kruchym dno i boki ,boki na wys.3-4 cm.
podpiekam około 10 minut. na podpieczone ciasto wylewam masę serową i piekę godzinę -160 stopni po godzinie
piekarnik wyłączam i zostawiam na cała noc .
krem karmelowy:
na patelnię wsypuję cukier jak się skarmelizuje dolewam śmietanę(mały ogień) i mieszam.
po 5 minutach(mieszać) krem powinien zgęstnieć .
zimny sernik polewam kremem karmelowym i dekoruję karmelem.
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
Sernik z karmelem
Delikatny sernik na spodzie kruchym, z karmelowym sosemZobacz więcej przepisów na: