Sernik z karmelem

Sernik z karmelem

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Delikatny sernik na spodzie kruchym, z karmelowym sosem

Składniki:


ciasto kruche 1 opakowanie
twaróg 1/2 kg
śmietana 30 % 1 szklanka
budyń waniliowy 1 szt
jajka 4 szt
cukier 1/2 szklanki

krem
cukier 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

do miski wsypuję cukier i żółtka miksuję na kogel -mogel,dodaję twaróg oraz budyń.
śmietanę ubijam dodaję do masy delikatnie mieszać na koniec dodaję ubitą pianę z białek.wszystko bardzo delikatnie mieszam .
okrągłą blaszkę wykładam papierem do pieczenia ,wyklejam ciastem kruchym dno i boki ,boki na wys.3-4 cm.
podpiekam około 10 minut. na podpieczone ciasto wylewam masę serową i piekę godzinę -160 stopni po godzinie
piekarnik wyłączam i zostawiam na cała noc .
krem karmelowy:
na patelnię wsypuję cukier jak się skarmelizuje dolewam śmietanę(mały ogień) i mieszam.
po 5 minutach(mieszać) krem powinien zgęstnieć .
zimny sernik polewam kremem karmelowym i dekoruję karmelem.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy