Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym

Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Uwielbiam ten sernik,a w szczególności jego górną warstwę: mus śliwkowo-cynamonowy, idealny na jesienne wieczory przy filiżance gorącej herbaty.

Składniki:

 

  • twaróg zmielony 1/2 kg 
  • śmietana 30 % 200 ml 
  • cukier puder 3/4 szklanki 
  • jajka 3 duże sztuki 
  • mąka pszenna 3 łyżki 
  • skórka cytrynowa z 1 sztuki

mus śliwkowo-cynamonowy :

  • śliwki 1 kg 
  • cynamon 2 łyżki 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • żelatyna deserowa 1 opakowanie

spód sernika:

  • ciastka owsiane 1500 gram
  • masło 50 gram

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik z musem śliwkowo-cynamonowym:

Przełożyć do garnka wypestkowane śliwki, zasypać cukrem i dusić, po około 1 godzinie zmiksować dodając cynamon, żelatynę deserową przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodać do musu, wymieszać, schłodzić.

Masa serowa: zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać .

Spód sernika: ciasteczka pokruszyć dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przesypać na spód formy lekko dociskając łyżką, podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie na podpieczony spód wlać masę serową i piec w kąpieli wodnej 40 minut w 160 stopniach.

Upieczony sernik zostawić w piekarniku a następnie przełożyć do lodówki. Na zimny sernik wlać mus, wyrównać i ponownie schłodzić.

Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym gotowy. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy