Uwielbiam ten sernik,a w szczególności jego górną warstwę: mus śliwkowo-cynamonowy, idealny na jesienne wieczory przy filiżance gorącej herbaty.
mus śliwkowo-cynamonowy :
spód sernika:
Przepis na sernik z musem śliwkowo-cynamonowym:
Przełożyć do garnka wypestkowane śliwki, zasypać cukrem i dusić, po około 1 godzinie zmiksować dodając cynamon, żelatynę deserową przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodać do musu, wymieszać, schłodzić.
Masa serowa: zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać .
Spód sernika: ciasteczka pokruszyć dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przesypać na spód formy lekko dociskając łyżką, podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie na podpieczony spód wlać masę serową i piec w kąpieli wodnej 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku a następnie przełożyć do lodówki. Na zimny sernik wlać mus, wyrównać i ponownie schłodzić.
Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym gotowy. Smacznego:)
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
bułeczki drożdżowe z kruszonką
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu