Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 10
Uwielbiam ten sernik,a w szczególności jego górną warstwę: mus śliwkowo-cynamonowy, idealny na jesienne wieczory przy filiżance gorącej herbaty.
Składniki:
- twaróg zmielony 1/2 kg
- śmietana 30 % 200 ml
- cukier puder 3/4 szklanki
- jajka 3 duże sztuki
- mąka pszenna 3 łyżki
- skórka cytrynowa z 1 sztuki
mus śliwkowo-cynamonowy :
- śliwki 1 kg
- cynamon 2 łyżki
- cukier 1/2 szklanki
- żelatyna deserowa 1 opakowanie
spód sernika:
- ciastka owsiane 1500 gram
- masło 50 gram
Sposób przygotowania:
Przepis na sernik z musem śliwkowo-cynamonowym:
Przełożyć do garnka wypestkowane śliwki, zasypać cukrem i dusić, po około 1 godzinie zmiksować dodając cynamon, żelatynę deserową przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodać do musu, wymieszać, schłodzić.
Masa serowa: zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać .
Spód sernika: ciasteczka pokruszyć dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przesypać na spód formy lekko dociskając łyżką, podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie na podpieczony spód wlać masę serową i piec w kąpieli wodnej 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku a następnie przełożyć do lodówki. Na zimny sernik wlać mus, wyrównać i ponownie schłodzić.
Sernik z musem śliwkowo-cynamonowym gotowy. Smacznego:)