Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Sernik z musem truskawkowym

print Drukuj
Sernik z musem truskawkowym

basia

liczba porcji Liczba porcji 25
Ocena:
4.2

10 ocen

Truskawek wszędzie pełno, a to znak, że trzeba ten czas wykorzystać maksymalnie bo czekamy na nie aż cały rok. Lubię truskawki pod każdą postacią, ale najbardziej w połaczeniu z ciastem. Stąd mój przepis na sernik z galaretką z musem truskawkowym. Polecam...

składniki
  • Składniki na średnią tortownicę.
  • Na masę serową:
  • 3 kostki sera trzykrotnie mielonego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • 1/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub smietankowy
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa (nie truskawkowa)
  • 2 szklanki truskawek
sposób przygotowania

Przepis na sernik z truskawkami:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy jajko i miękką margarynę. Ciasto wyrabiamy na gładką masę i na koniec dodajemy kakao.
  2. Jednolitą, ciemną masą wyklejamy spód tortownicy.
  3. Ciasto wstawiamy do piekarnika na pieczenie od góry na ok. 10 minut (temperatura 180 stopni).
  4. Następnie przygotowujemy masę serową. Przekładamy ser biały, serek mascarpone i śmietanę kremówkę do miski i dodajemy: żółtka, cukier i budyń waniliowy.
  5. Wszystko razem miksujemy i dodajemy pomału rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Na koniec do masy serowej dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
  6. Masę serową przekładamy na ciasto w tortownicy i wkładamy sernik do piekarnika na 40 minut. Pieczemy go w temperaturze 180 stopni, tym razem piekąc od góry i od dołu.
  7. Następnie przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy galaretkę w jednej szklance (nie dwóch) gorącej wody i dokładnie mieszamy. Truskawki miksujemy blenderem na mus i łączymy je z naszą galaretką. Odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Jak masa będzie tężała to należy polać nią nasz gotowy, lekko przestudzony sernik.

Po prostu niebo w gębie.

 

Ocena:
4.2
Liczba porcji 25
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!