Cytrynowy sernik z figą

Cytrynowy sernik z figą

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

do Polski z wakacji przywiozłam opalenzinę ,zdjęcia  i mnóstwo fig , postanowiłam zrobić cytrynowy sernik z figami.

Składniki:

na 3 porcje

ciasto kruche :

masło 100 gram
żółtko jaja 2 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka

masa sernikowa:

twaróg trzykrotnie zmielony 300 gram
cukier puder 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
śmietana kremówka 140 ml.
jajka 2 duże sztuki

cytryna 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Masło posiekać z mąką dodać zółtka oraz cukier, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
Foremki wylepiać ciastem( dno i boki ), podpiec 12 minut w 180 stopniach.

Przełożyć do miski twaróg, dodać cukier, jajka, wlać śmietanę, wsypać mąkę, cytrynę wyparzyć ,otrzeć  skórkę ,wycisnąć sok, wymieszać tylko do połączenia sie składników.Masę przelać do foremek ,figi pokroić na plastry ,ułożyć na masie ,piec w 160 stopniach 30 minut ( góra - dół).Po upieczeniu zostawić w piekarniku ,schłodzić w lodówce najlepiej całą noc .

SMACZNEGO !!!

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy