Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Czekoladowo - sernikowa kostka.

print Drukuj
Czekoladowo - sernikowa kostka.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Przepis na czekoladowy sernik, bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Wilgotne, czekoladowe. Polecam sprawdzony przepis na sernik.

składniki
  • Masa serowa:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sera na sernik ( najlepiej gotowego w wiadereczku )
  • 15 dag rodzynek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • Polewa:
  • odrobina gorącej wody
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • Śmietanka:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Przepis na sernik w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy zabrać się za wykonanie masy serowej: masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, całość dokładnie ucieramy.
  2. Następnie czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
  3. Teraz pora na pieczenie:  pPrzygotowaną masę serową przekładamy do blachy o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy tak około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto serowe dokładnie musmy wystudzić.
  4. Robimy teraz polewę: cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Następnie dodajemy masło lub margarynę i gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając.
  5. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie gotową polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Teraz ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
  6. Pora teraz na dekorację: gdy polewa na cieście zastygnie musimy pokroić je w kostkę. Następnie czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  7. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao. Następnie za pomocą szprycy  dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.

Pyszny sernik gotowy.

Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!