Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Delikatny serniczek

print Drukuj
Delikatny serniczek

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.5

4 oceny

Ten sernik jest pyszny i lekki. Polecam upiec na podwieczorek lub dla gości. Delikatny serniczek z galaretką - pychotka:)

składniki

Na ser:

  • 6 jajek
  • 1 kg białego sera ( gotowego w wiadereczku )
  • 2 budynie w proszku
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru

 

Dodatkowe składniki:

  • 2 dowolne galaretki
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
sposób przygotowania

Przepis na delkatny serniczek z galaretką:

  1. Wykonanie masy serowej: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, całość dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  2. Pieczenie: Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy.
  3. Wykonanie śmietanki z galaretką: Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Następnie zastygnięte galaretki kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.
  4. Wykończenie: Na wystudzony sernik wykładamy równomiernie śmietanę z galaretkami. Następnie ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin.

Gotowy stężony, delkatny serniczek z galaretką kroimy i posypujemy startą białą czekoladą. Podajemy i smacznego.

Ocena:
3.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!