Gotowany sernik

Gotowany sernik

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

To sprawdzony przepis na gotowany sernik, przełożony kruchymi blatami ciasta.

Składniki:

Kruche spody: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 żółtka 1 jajko 150 g cukru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego 150 g margaryny 1,5 szklanki cukrupudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag posiekanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę siekamy z margaryną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Nastepnie dzielimy je na cztery części, pierwszą porcję rozwałkować w prostokąt i przełożyć do blaszki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy je przez około 20 minut.Tak samo postępować z pozostałymi plackami. W tym czasie ser przekładamy do garnka, dodać cukier oraz jajka, miksujemy.Gotujemy na małym ogniu, dodajemy margarynę. Mieszamy aż do zagotowania się składników. Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, porządnie wymieszać. Gotujemy przez 5 minut, a na koniec dodajemy posiekaną drobniutko skórkę pomarańczową. Na jeden z przestygnietych placków wylać jedną czwartą masy serowej (placki muszą już być chłodne, a masę wylewamy jeszcze gorącą), przykryć kolejnym plackiem i leciutko docisnąć. Kolejno nakładać masę serową, placek, masę serową, placek, masę serową oraz placek. Dociskamy oraz odstawiamy do ostygnięcia i związania najlepiej na całą noc.

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy