Jest to pyszny i delikatny serniczek w kolorowym biszkoptowym cieście. Zachwyci każdego. Idealny do popołudniowej kawy. Zapraszam.
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
4 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
6 jajek
1 budyń truskawkowy lub malinowy
2 łyżki kakao
2 łyżki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Masa serowa: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, dodać budynie w proszku i proszek do pieczenia, następnie dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
2. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
3. Następnie ciasto podzielić na trzy równe części. Do każdej kolejno dawać: budyń, mak i kakao. Dokładnie wymieszać.
4. Do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać na przemian masę serową i kolorowe ciasta.
5. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni.
6. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu