Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Najprostszy sernik

print Drukuj
Najprostszy sernik

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.0

5 ocen

Sprawdzony przepis na sernik, któy uwielbiam bo to sernik, który zawsze sie udaje. Takze polecam przepis na sernik bo warto!

składniki
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g herbatników
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na sernik, tak ja robię, najprostszy sernik:

  1. Najpierw musimy ostudzić wszystkie składniki, które powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Następnie jajka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Herbatniki kruszymy drobno blenderem. Do herbatników wlewamy połowę rozpuszczonego masła – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Resztę masła zostawiamy do masy serowej. Herbatniki wsypujemy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (okrągła 26 cm) i dociskamy dłonią.
  4. Na czas przygotowywania masy serowej blaszkę wkładamy do lodówki. Teraz ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Wszystkie składniki sernika mieszamy razem na jednolitą masę – można na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.
  5. Przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Następnie pieczemy około 50-55 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy).
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum godzinę. 
  7. Gdy sernik ostygnie wkładamy go do lodówki na 1,5 godziny.

Pyszny i prosty sernik gotowy.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!