Najprostszy sernik

Najprostszy sernik

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na sernik, któy uwielbiam bo to sernik, który zawsze sie udaje. Takze polecam przepis na sernik bo warto!

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g herbatników

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na sernik, tak ja robię, najprostszy sernik:

  1. Najpierw musimy ostudzić wszystkie składniki, które powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Następnie jajka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Herbatniki kruszymy drobno blenderem. Do herbatników wlewamy połowę rozpuszczonego masła – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Resztę masła zostawiamy do masy serowej. Herbatniki wsypujemy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (okrągła 26 cm) i dociskamy dłonią.
  4. Na czas przygotowywania masy serowej blaszkę wkładamy do lodówki. Teraz ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Wszystkie składniki sernika mieszamy razem na jednolitą masę – można na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.
  5. Przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Następnie pieczemy około 50-55 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy).
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum godzinę. 
  7. Gdy sernik ostygnie wkładamy go do lodówki na 1,5 godziny.

Pyszny i prosty sernik gotowy.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy