Ptasi sernik

Ptasi sernik

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ptasi serniczek to nie lada gratka! Ptasie mleczko jest apetyczne w takim serze.

Składniki:

Ciasto kokosowe: 6 białek 20 dag cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka kakao Ser: 40 dag ptasiego mleczka 1 margaryna 0,5 szkl wody 1 szkl cukru 6 żółtek 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe 1 kg sera

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem. Wsypać pozostałe składniki, wymieszać i wyłożyć na forę 25/36. Piec w 180 stopniach 30 minut. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać mąkę, żółtka, proszek i kakao. Piec do 30 minut w 180 stopniach. Ser: Margarynę roztapiamy. Dodajemy ser, cukier i żółtka. Gotujemy do 15 minut na malutkim ogniu ciągle mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do sera, gotujemy chwilę. Ściągamy z gazu. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do sera. Mieszamy odstawiamy do stężenia. Przełożenie: Ciasto kokosowe- ser- ptasie mleczko-ser- ciasto ciemne

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy