Sernik mocno czekoladowy.

Sernik mocno czekoladowy.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Sernik to ciasto najlepsze ze wszystkich ciast. Pyszne, że nie można się od niego oderwać, najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Tę wesję sernika wymyśliłam sama i nie ukrywam, że wyszło pysznie, mocno czekoladowo. Polecam przepis na sernik czekoladowy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa serowo-czekoladowa:
  • 1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku)
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie czekoladowe
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  •  
  • Dodatkowo:
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik czekoladowy:

  1. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Przygotować masę serową: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
  3. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka i jajka, dokładnie utrzeć, dodać ser i budynie w proszku, dokładnie utrzeć, na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  4. Przygotować do pieczenia: Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę serową.
  5. Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Upieczony sernik dobrze wystudzić, wyjąć z blaszki i pokroić.
  7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie udekorować nią każdy kawałek pokrojonego sernika.
  8. Odstawić na jakiś czas, żeby czekolada zastygła.

Sernik czekoladowy gotowy.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy