2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek
Masa serowa:
800 g twarogu
70 g miękkiego masła
pół szklanki drobnego cukru
2 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Piana:
5 białek (pozostałość z robienia ciasta)
pół szklanki drobnego cukru
Twaróg mielimy 3 razy.
Prostokątną formę o wymiarach 23x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wkładamy pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy rękami na małe kawałki.Wlewamy rozmieszane żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części. Większą wylepiamy dno formy a mniejszą wkładamy do foliowej foremki, lekko spłaszczamy i umieszczamy w lodówce.Formę wyłożoną ciastem także odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Następnie wbijamy jajka i nie przerywając miksowania dorzucamy zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy masę.
Białka z 5 jajek miksujemy z cukrem na sztywną pianę.
Wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki. Wykładamy na nie masę serowa i pokrywamy ją pianą. Wyrównujemy wierzch i posypujemy startym na tarce pozostałym ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 50 minut. Studzimy w otwartym piekarniku a następnie odstawiamy do lodówki.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu