Sernik na maślance

Sernik na maślance

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

sernik dzięki dodaniu maślanki na puszystą konsystencję ,jest wilgotny i lekko kwaśny ,polecam wielbicielom mniej słodkich deserów:)

Składniki:


jajka 6 sztuk
maślanka 1 szklanka
zapach cytrynowy 1 łyżka
truskawki 1 kg.
cukier 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
twaróg 1 kg

Sposób przygotowania:

  • na parze ubijam żółtka z cukrem na puch
  • twaróg przekładam do misy robota, delikatnie wlewam ubite żółtka,mieszam
  • dolewam maślankę oraz zapach cytrynowy
  • białka ubijam na sztywno
  • dodaję do masy twarogowej
  • masę przelewam do prostokątnej formy, piekę godzinę i dwadzieścia minut w 160 stopniach bez termoobiegu
  • po upieczeniu schładzam
  • galaretkę sporządzić  w/g przepisu  ,na schłodzony sernik układać połówki truskawek zalać tężejącą galaretką ,ponownie schłodzić
  • smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy