Zapraszam na sernik chałwowy, który piekłam pierwszy raz. Wyszedł mi niezwykle pyszny. Każda warstwa posiada w sobie chałwę. Spód jest pysznie chrupiący, ponieważ chałwa się w nim scukrzyła. Jeżeli jesteście wielbicielami chałwy to polecam ten przepis.
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki krupczatki
2 żółtka
10 dag chałwy waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo-chałwowa:
30 dag chałwy waniliowej
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Pianka z chałwą:
4 białka
pół szklanki cukru
5 dag chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )
szczypta soli
1. Ciasto: Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać chałwę i chwilę poucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Gotowe ciasto przełożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka, jajka, chałwę, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać ser i dokładnie połączyć.
3. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, wsypać budynie i ubić. Na koniec dodać chałwę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać.
4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na masę serową wyłożyć piankę.
5. Ciasto piec około 70 - 80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzić w blaszce ( najlepiej kilka godzin lub całą noc ).
6. Po tym czasie sernik wyjąć z blaszki, pokroić i podawać. Smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu