Sernik potrójnie chałwowy.

Sernik potrójnie chałwowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Zapraszam na sernik chałwowy, który piekłam pierwszy raz. Wyszedł mi niezwykle pyszny. Każda warstwa posiada w sobie chałwę. Spód jest pysznie chrupiący, ponieważ chałwa się w nim scukrzyła. Jeżeli jesteście wielbicielami chałwy to polecam ten przepis.

Składniki:

Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki krupczatki

2 żółtka

10 dag chałwy waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowo-chałwowa:

30 dag chałwy waniliowej

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

2 żółtka

2 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Pianka z chałwą:

4 białka

pół szklanki cukru

5 dag chałwy waniliowej

2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )

szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać chałwę i chwilę poucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Gotowe ciasto przełożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka, jajka, chałwę, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać ser i dokładnie połączyć.

3. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, wsypać budynie i ubić. Na koniec dodać chałwę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać.

4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na masę serową wyłożyć piankę.

5. Ciasto piec około 70 - 80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzić w blaszce ( najlepiej kilka godzin lub całą noc ).

6. Po tym czasie sernik wyjąć z blaszki, pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy