Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Sernik to najlepsze ciasto. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
Masa serowa:
2 żółtka
2 całe jajka
2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy ( bez cukru )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
Pianka:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
pół szklanki cukru
4 białka
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
1-2 łyżki bułki tartej
1 puszka brzoskwiń w syropie
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy go na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamydo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Blaszkę z ciastem i drugą część ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i żółtka, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dokładnie ucieramy.
4. Na ciasto w blaszce wykładamy masę serową.
5. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na masie serowej.
6. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy budynie w proszku i dokładnie mieszamy.
7. Następnie na brzoskwinie wykładamy piankę budyniową. Drugą część ciasta ścierany na tarce lub skubiemy małe kawałeczki wprost na piankę budyniową.
8. Tak przygotowany sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, kroimy i podajemy.
9. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

SERNIK CHAŁWOWY
Sernik o delikatnym smaku. Doskonały dla smakoszy chałwy.
Sernikowiec na czekoladowym spodzie
Sernik zachwyca puszystym wnętrzem z żółtymi jak słoneczko brzoskwiniami, dlatego polecam ten sprawdzony przepis...
Łaciaty serniczek.
Jest to pyszny i delikatny serniczek w kolorowym biszkoptowym cieście. Zachwyci każdego. Idealny do popołudniowej kawy....
Mini serniczki z fistaszkami
Przepyszne serniczki z orzeszkami i czekoladą -ja polałam mleczną czekoladą , ale można gorzką wtedy nie będą takie...
Serniczek z piernikiem
Serniczek z piernikiem czyli połączenie delikatnej masy serowej z ciastem piernikowym o charakterystycznym korzennym pos...Zobacz więcej przepisów na:
Sernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.