Sernik z masą orzechową i pianką

Sernik z masą orzechową i pianką

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Jest to bardzo pyszny sernik. Polecam na święta.

Składniki:

Składniki na ciasto:

1 jajko

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

5 jajek

1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )

56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

 

Składniki na piankę:

1 płaska łyżka żelatyny

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

2 kopiaste łyżki masy orzechowej ( odłożonej )

niewielka ilość gorącej wody

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

 

Dodatkowe składniki:

5 dag czekolady mlecznej w pastylkach

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukrowa posypka

 

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję i wykładam do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową.

2. Masło lub margarynę ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję masę orzechową i ucieram, dodaję budynie i ser i dokładnie ucieram. Białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę je z masą serową. Masę serową wykładam na ciasto.

3. Sernik piekę około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Upieczony studzę. Musi być dobrze zimny.

4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę tak, żeby była letnia.

5. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję odłożoną masę orzechową i ubijam. Ewentulanie dodaję cukru pudru do smaku. Na koniec wlewam żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam na sernik. Odstawiam do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Sernik kroję, dekoruję pastylkami i posypką. Gotowe i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

sernikowiec-na-czekoladowym-spodzie

Sernikowiec na czekoladowym spodzie

Sernik zachwyca puszystym wnętrzem z żółtymi jak słoneczko brzoskwiniami, dlatego polecam ten sprawdzony przepis...
sernik-z-cieplymi-lodami

Sernik z ciepłymi lodami

Przepis na sernik, który polecam, bo to słodkość, która każdemu posmakuje! Lody w cieście mniam...! Napraw...
orzechowy-sernik

Orzechowy sernik

Przepis na sernik - oto serniczek z przepyszną karmelową masą z orzechami włoskimi. Sernik wychodzi naprawdę pyszny, wię...
sernik-na-piernikowym-spodzie-z-cynamonowa-polewa

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Pyszny i niezwykle pachnący sernik. Piernikowe ciasto i cynamonowa polewa jak najbardziej pasują do sernika. Polecam z f...
kajmakowy-sernik-z-kajmakowa-pianka-i-czekolada

Kajmakowy sernik z kajmakową pianką i czekoladą

Przepis na sernik - co tu napisać...pyszny i najlepszy:) Zapraszam do wypróbowania, bo sprawdzony przepis na sern...

Zobacz więcej przepisów na:

Sernik

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy