Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Sernik z masą orzechową i pianką

print Drukuj
Sernik z masą orzechową i pianką

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.5

2 oceny

Jest to bardzo pyszny sernik. Polecam na święta.

składniki

Składniki na ciasto:

1 jajko

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

5 jajek

1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )

56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

 

Składniki na piankę:

1 płaska łyżka żelatyny

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

2 kopiaste łyżki masy orzechowej ( odłożonej )

niewielka ilość gorącej wody

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

 

Dodatkowe składniki:

5 dag czekolady mlecznej w pastylkach

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukrowa posypka

 

sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję i wykładam do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową.

2. Masło lub margarynę ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję masę orzechową i ucieram, dodaję budynie i ser i dokładnie ucieram. Białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę je z masą serową. Masę serową wykładam na ciasto.

3. Sernik piekę około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Upieczony studzę. Musi być dobrze zimny.

4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę tak, żeby była letnia.

5. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję odłożoną masę orzechową i ubijam. Ewentulanie dodaję cukru pudru do smaku. Na koniec wlewam żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam na sernik. Odstawiam do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Sernik kroję, dekoruję pastylkami i posypką. Gotowe i smacznego.

Ocena:
4.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!