Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Sernik z polewą krówkową

print Drukuj
Sernik z polewą krówkową

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, napisałabym, że nawet idealny. Żeby się o tym przekonać to polecam upiec. Zapraszam na sprawdzony Sernik z polewą krówkową.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiadereczku)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki mleka
  • 30 dag ulubionych krówek

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag orzechów włoskich (połówek)
  • 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
  • mąka krupczatka do podsypania stolnicy
sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonego Sernika z polewą krówkową:

  1. Zaczynamy od ciasta:
    Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto. Zagniecione wałkuję na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkuję, następnie przekładam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Teraz wykonujemy masę serową:
    Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je bardzo delikatnie z masą serową.
  3. Masę serową wykładam równomiernie na ciasto. Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam go kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
  4. Wystudzony sernik kroję tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
  5. Teraz wykonujemy polewę:
    Polewa: Mleko wlewam do garnka i zagotowuję, następnie rzucam krówki i gotuję aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
  6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami.


Tak przygotowany Sernik z polewą krówkową jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!