Sernik z polewą krówkową


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 30
Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, napisałabym, że nawet idealny. Żeby się o tym przekonać to polecam upiec. Zapraszam na sprawdzony Sernik z polewą krówkową.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiadereczku)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
Składniki na polewę:
- 4 łyżki mleka
- 30 dag ulubionych krówek
Dodatkowe składniki:
- 10 dag orzechów włoskich (połówek)
- 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
- mąka krupczatka do podsypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Wykonanie sprawdzonego Sernika z polewą krówkową:
- Zaczynamy od ciasta:
Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto. Zagniecione wałkuję na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkuję, następnie przekładam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. - Teraz wykonujemy masę serową:
Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je bardzo delikatnie z masą serową. - Masę serową wykładam równomiernie na ciasto. Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam go kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
- Wystudzony sernik kroję tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
- Teraz wykonujemy polewę:
Polewa: Mleko wlewam do garnka i zagotowuję, następnie rzucam krówki i gotuję aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu. - Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami.
Tak przygotowany Sernik z polewą krówkową jest gotowy do podania. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci ar...
Truskawkowy torcik
Torcik sernikowy na spodzie kruchym z truskawkami. Polecam sprawdzony przepis na sernik z truskawkami! Torcik wychodzi...
Sernik na maślance
sernik dzięki dodaniu maślanki na puszystą konsystencję ,jest wilgotny i lekko kwaśny ,polecam wielbicielom mniej słodki...
Sernik z bezą i dżemem
Sernik z bezą i dżemem- bardzo apetyczny sernik, również polecam na nadchodzące powoli Święta!
Ptasi sernik
Ptasi serniczek to nie lada gratka! Ptasie mleczko jest apetyczne w takim serze.Zobacz więcej przepisów na:
Sernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.