Ten sernik jest przepyszny, najlepszy wśród serników. Do tego niezwykle mięciutki i delikatny w smaku, to chyba śmietana kremówka sprawia, że sernik jest bardzo puszysty. Piekłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam:)
Ciasto:
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
5 jajek
3 łyżki kakao
3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2-3 łyżki bułki tartej
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Masa serowa: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać kremówkę i chwilę miksować, wsypać budynie w proszku, dodać ser i miksować na gładką masę.
3. Następnie masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
5. Na ciasto najpierw wlać jasną masę serową, następnie na środek ciemną masę, przemieszać łyżką tak, żeby powstała zebra.
6. Ciasto piec około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni. Upieczony sernik wystudzić, najlepiej kilka godzin w lodówce.
7. Po tym czasie ciasto jest gotowe do krojenia. Smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu