Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Przepis na śledzie w oleju

print Drukuj
Przepis na śledzie w oleju

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.3

26 ocen

Wśród moich znajomych, nie brakuje osób, które deklarują, że ze wszystkich słodyczy, najbardziej lubią śledzie:) Proponuję więc dzisiaj przepis na śledzie w oleju. Mój przepis na śledzie w oleju jest prosty i sprawdzony. Śledzie w oleju przygotowuję często jako przystawkę, ale to danie goście też na moim wigilijnym stole.  

składniki
  • śledzie (matiasy) - 5 - 6 filetów
  • cebula - 1 duża
  • mielony pieprz - 1/3 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • olej lub oliwa do zalania śledzi
  • cytryna w plasterkach
sposób przygotowania

A oto przepis na śledzie w oleju w kilku krokach:

  1. Filety śledziowe moczymy w zimnej przez 2 godziny.
  2. Odlewamy słoną wodę, zalewamy świeżą i moczymy, aż śledzie będą lekko słone.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę, przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Pozostawiamy do ostudzenia.
  4. W litrowym słoiku układamy warstwowo kawałki śledzi na przemian z cebulą.
  5. Każdą warstwę posypujemy pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
  6. Na wierzch wlewamy łyżeczkę octu.
  7. Całość zalewamy olejem lub oliwą do zakrycia śledzi.
  8. Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na minimum 1 dobę.
  9. Po tym czasie wyjmujemy śledzie na półmisek, dekorujemy cząstkami cytryny i podajemy.

Śledzie w oleju są proste w wykonaniu, a dzięki plasterkom cytryny, nie tylko nabierają ciekawego smaku, ale również ładnie i kolorowo prezentują się na stole! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!