Śledzie w oleju lnianym z koperkiem

Śledzie w oleju lnianym z koperkiem

Ocena:

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Nie ma to jak śledzie w oleju lnianym! Mogę to stwierdzić z całą mocą, że domowe śledzie w oleju w moim wykonaniu są mistrzostwem świata :) A przepis na śledzie w oleju jest banalny, każdy jest w stanie zrobić przepyszne śledzie w oleju lnianym z koperkiem, a więc do dzieła!

Składniki:

  • śledzie - 4 płaty
  • koperek - pół pęczka
  • cebula - 1 szt. średnia
  • olej lniany - na pewno ok 30 ml musi być
  • jabłko - opcjonalnie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na śledzie w oleju lnianym z koperkiem w kilku krokach:

  1. Śledzie moczymy, ja zwykle płuczę pod bieżącą wodą, a potem zalewam zwykłą wodą z kranu i zostawiam na kilka godzin.
  2. Kroimy śledzie na odpowiadające nam kawałki.
  3. Siekamy koperek i kroimy cebulę oraz jabłko.
  4. Śledzie mieszamy z koperkiem i jabłkiem w pudełku, polewamy olejem (ja daję oleju na tzw. “oko”, nie za dużo), solimy i pieprzymy. Z solą ostrożnie, bo śledzie są już słone, ale pieprzu nie żałuję :) Co kto lubi.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na conajmniej 12 godzin.
  6. Zwykle na drugi dzień śledzie w oleju już jem i są przepyszne. Jabłko jest opcjonalne, można z samym koperkiem zrobić, też śledzie w oleju będą pyszne.

Smacznego!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy