Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Śledzie w oleju z ziołami

print Drukuj
Śledzie w oleju z ziołami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

16 ocen

Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!

składniki
  • solone płaty śledziowe - 6 szt.
  • mleko 3,2% - 250 ml
  • woda - 250 ml
  • cebula - 2 duże
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 3 kulki
  • liść laurowy - 4 szt.
  • cukier i sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kompozycja suszonych ziół, np. prowansalskich - ½ łyżki
  • olej rzepakowy - 220 ml
sposób przygotowania

A oto mój przepis na smaczne śledzie w oleju w ziołach:

  1. Filety pokrój na ok. 3 cm kawałki.
  2. Wymocz przez ok. 3 godziny w mleku z wodą.
  3. Śledzie odcedź, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, sparz wrzątkiem i wystudź. Do cebuli dodaj sporą szczyptę soli i cukru.
  5. Do oleju dodaj pieprz i roztarte w dłoniach zioła.
  6. W słoiku ułóż na przemian śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polej olejem.
  7. Słoik zakręć i wstawi do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.

Szczerze mówiąc, śledzie w oleju w ziołach goszczą u nas nie tylko na stole wigilijnym, ale te przygotowywane tuż przed Bozym Narodzeniem smakują zdecydowanie najlepiej! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!