Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem.

Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Polecam bardzo pyszny deser, idealny dla wielbicieli kaszy manny i jabłek. Pysznie pachnący cynamonem. Przygotowuje się go bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam. Najlepiej smakuje podany gorący lub dobrze ciepły. Zapraszam:)

Składniki:

Manna:

2 szklanki mleka

4 łyżki kaszy manny

cukier do smaku

 

Jabłka:

2 duże dość twarde jabłka

2 łyżki cukru

1 płaska łyżka masła

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Jabłka należy umyć i osuszyć, następnie obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dość dużą kostkę.

2. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i mieszając zrumienić go, następnie dodać masło i gdy się rozpuści wrzucić jabłka. Jabłka dusić w karmelu do miękkości, jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.

3. Na koniec do jabłek dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

4. Mleko zagotować, wsypać kaszę, dodać cukier do smaku i gotować do zgęstnienia. Często mieszać.

5. Kaszę przełożyć do szklanek, na to jabłka i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy