Co tu dużo pisać...pyszne, idealne, mięciutkie i najlepsze. Takie bułeczki są idealne na podwieczorek. Polecam przepis.
Rozczyn:
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
Ciasto:
2 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
10 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
100 ml jagód kamczackich lub borówek
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia bułek
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Wykonanie rozczynu: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
2. Wykonanie ciasta: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Natomiast jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dać utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę żeby wyrosło.
3. Pieczenie: Ciasto podzielić na 8 części, następnie z każdej części uformować na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Następnie wyrośnięte bułki piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gdy bułeczki będą upieczone dobrze je wystudzić.
4. Nadzienie: Owoce należy wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Do kremówki dodać zmiksowane owoce i dokładnie ubić.
5. Podanie: Wystudzone bułki rozcinać na pół i przekładać jagodowym nadzieniem, następnie oprószać cukrem pudrem. Gotowe podawać i smacznego.
Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji.
Odrywane bułeczki z jagodowo serowym nadzieniem.
Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu