Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Co tu dużo pisać...pyszne, idealne, mięciutkie i najlepsze. Takie bułeczki są idealne na podwieczorek. Polecam przepis.
Składniki:
Rozczyn:
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
Ciasto:
2 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
10 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
100 ml jagód kamczackich lub borówek
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia bułek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie rozczynu: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
2. Wykonanie ciasta: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Natomiast jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dać utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę żeby wyrosło.
3. Pieczenie: Ciasto podzielić na 8 części, następnie z każdej części uformować na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Następnie wyrośnięte bułki piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gdy bułeczki będą upieczone dobrze je wystudzić.
4. Nadzienie: Owoce należy wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Do kremówki dodać zmiksowane owoce i dokładnie ubić.
5. Podanie: Wystudzone bułki rozcinać na pół i przekładać jagodowym nadzieniem, następnie oprószać cukrem pudrem. Gotowe podawać i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że w...
Odrywane bułeczki z jagodowo serowym nadzieniem.
Moja rodzina uwielbia drożdżowe bułeczki. W sezonie zawsze piekę z różnymi owocami. Tym razem wpadłam na pomysł,...
Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.
Co tu dużo pisać...pyszne, idealne, mięciutkie i najlepsze. Takie bułeczki są idealne na podwieczorek. Polecam przepis.Zobacz więcej przepisów na:
Słodkie bułeczki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.