Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Słodkie ciasto

print Drukuj
Słodkie ciasto

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Słodkie ciasto- kolejne apetyczne ciasto. Wymaga trochę czasu ale na prawdę warto!

składniki

Ciasto:
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
20 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajka
10 dag orzechów włoskich
20 dag cukru
Biszkopt orzechowy:
4 łyżki orzechów włoskich mielonych
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
3 łyżki cukier
1 galaretka czerwona
Masa:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
25 dag margaryny

sposób przygotowania

Zacznijmy od przygotowania ciasta ucieranego. Tłuszcz , cukry i żółtka utrzyjmy. Wsypmy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłóżmy ciasto do dwóch dużych blach. 

Białka ubijmy z cukrem i dodajmy do nich pokrojone orzechy. Pianę dajmy na  placki, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Przygotujmy biszkopt orzechowy z białek i cukru ubijmy pianę dodajmy resztę składników i upieczmy. 

Masa jabłkowa polega na starciu obranych jabłek i smazeniu ich. Pod koniec dodajemy do nich galaretkę w proszku i cukier, mieszamy do rozpuszczenia .

Następnie zróbmy masę. W niewielkiej ilości mleka mieszamy żółtka, oraz maki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy mąki i gotujemy krem. Tłuszcz ucieramy dodając porcjami chłodny krem. 

Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto-masa z jabłek- biszkopt orzechowy- masa- ciasto- dowolna dekoracja u mnie cukier puder 

Tagi: Desery, Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!