Biszkopt orzechowy:
4 jaja
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Biszkopt ciemny:
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
1 margaryna
1,5 szkl mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
3 łyżki alkoholu
Masa słonecznikowa:
0,33 szkl cukru
0,75 masy krówkowej
1 margaryna
5 dag margaryny
10 dag łuskanego słonecznika
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
4 paczki herbatników
Alkohol
Zacznijmy od przygotowania biszkopta orzechowego:
Wybijamy białka jajek i ubijamy na sztywną pianę dodając ilość cukru podaną w przepisie. Po ubiciu dodajemy żółtka- mieszamy. I wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone wcześniej orzechy włoskie. Ciasto pieczemy w formie 25/36 około 30 minut.
Następnie pieczemy biszkopt ciemny:
Przygotowujemy go i pieczemy tak samo jak biszkopt orzechowy.
Kolejnym krokiem jest ugotowanie masy budyniowej:
Z mleka budyniu i cukru robimy krem. Studzimy i łączymy z utartą margaryną i alkoholem.
Przygotowanie masy słonecznikowej:
Przygotowujemy średniej wielkości garnek i wkładamy do niego margarynę, cukier, mleko i słonecznik zagotowujemy gorącą masę wylewamy na formę wyścieloną pergaminem i zapiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu kruszymy wałkiem na stolnicy lub w rękach. Całą margarynę ucieramy z masą krówkową i na końcu dodajemy słonecznik.
Przełożenie gotowego ciasta:
Biszkopt ciemny- masa budyniowa- herbatniki skropione alkoholem- masa słonecznikowa- herbatniki- masa budyniowa- biszkopt orzechowy
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu