Porzeczkowy śmietanowiec

Porzeczkowy śmietanowiec

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Porzeczkowy śmietanowiec - puszyste ciasto ze śmietaną i porzeczkową masą! Polecam sprawdzony przepis na śmietanowiec.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa porzeczkowa:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 litr soku z porzeczki
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo:
  • Kolorowa posypka
  • 2 opakowania delicji

Sposób przygotowania:

Przepis na śmietanowiec w kilku krokach:

  1. Najpierw upieczmy biszkopt, ubijamy z białek i cukru pianę i dodajmy pozostałe składniki. Upieczmy ciasto na duzej blasze.
  2. Kolejno robimy masę z porzeczek. W małej  ilości soku mieszamy budynie śmietankowe. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy budyń i gotujemy do zgestnienia i studzimy. 
  3. Robimy nastepnie śmietankę czyli ubijamy ją i łączymy z galaretkami tężejącymi rozpuszczonymi  w jednej szklance wrzątku.
  4. Ułożenie ciasta: 
    Na spodzie dajemy biszkopt i przykrywamy go letnią masą z porzeczkowego soku układamy na niej delicje i wykładamy śmietanę - dekorujemy dowolnie.

Porzeczkowy śmietanowiec gotowy.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy