Śmietanowiec z piernikami

Śmietanowiec z piernikami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Śmietanowiec to pyszne ciasto. Śmietanka i pierniczki nadziewane w czekoladzie, ekstra pomysł na deser!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szkl kaszy manny
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżka margaryny
  • Śmietanka:
  • 1 litr śmietanki
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szkl wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania pierniczków w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Przepis na orzechowca w kilku krokach: 

  1. Przepis na biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, po czym wlewamy wszystkie żółtka i miksujemy na małych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na foremkę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut.
  2. Śmietanka:
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej gęstniejące galaretki truskawkowe rozpuszczone we wrzątku. Miksujemy chwilkę.
  3. Masa jabłkowa:
    Jabłka myjemy,  obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, gdy się zagotuje dodajemy przygotowane jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę mannę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje. Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i wlewamy do jabłek. Masę lekko studzimy i wykładamy na chłodny biszkopt.
  4. Na jabłka wykładamy troszkę śmietanki i układamy na niej nadziewane pierniczki jeden obok drugiego, całość przykrywamy pozostałą śmietanką. Wygładzamy wierzch skrobką cukierniczą i dekorujemy wiórkami czekolady.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy