Sos pieczarkowy do makaronu

Sos pieczarkowy do makaronu

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sos pieczarkowy to bardzo dobry wynalazek. Ja zwykle używam sos pieczarkowy do makaronu, ale można go użyć do ryżu czy kaszy, co kto lubi. Pieczarki są dostępne cały rok, więc przepis na sos pieczarkowy może być używany przez rok cały, co jest bardzo wygodne. Polecam przepis na sos pieczarkowy!

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól
  • odrobina wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy w kilku krokach:

  1. Smażymy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.
  2. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy z przyprawami jakieś 15-20 minut.
  3. W tym czasie siekamy drobniutko koperek i dodajemy do rondla.
  4. Na koniec nasz sos pieczarkowy zaprawiamy śmietaną i łyżeczką mąki (rozrobioną w odrobinie wody).
  5. Sos pieczarkowy gotowy, mi najlepiej smakuje z penne.

Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy