Sos pieczarkowy do placków

Sos pieczarkowy do placków

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sos pieczarkowy z dodatkiem natki pietruszki, cebulki i papryki stanowi doskonały dodatek do placków ziemniaczanych. Same pieczarki są dość mdławe (zależy co kto lubi), ale jak do nich dodać orzeźwiającą natkę pietruszki i dość ostrą paprykę chili to na pewno poprawi smak sosu pieczarkowego i pobudzi nasz apetyt. Polecam mój przepis na sos pieczarkowy.

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • 1 papryka chili
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 15 dag utartego ostrego sera żółtego
  • kostka rosołowa drobiowa
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy krok po kroku:

  1. Umyte pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzany olej, następnie dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Podlewamy delikatnie wodą (dodajemy kostkę rosołową) i dodajemy drobno posiekaną paprykę chili.
  3. Uduszone pieczarki (ok. 15 minut) odcedzamy z nadmiaru wywaru i wkładamy w placki ziemniaczane.
  4. Do środka wkładamy też posiekaną natkę pietruszki.
  5. Placki następnie składamy na pół i obsypujemy serem żółtym. Wędrują do piekarnika na 15 minut i gotowe.
  6. Placki i sos pieczarkowy to idealne towarzystwo.


Smacznego

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy