Sos pieczarkowy - jak zrobić

Sos pieczarkowy - jak zrobić

Ocena: ★

127 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.

Składniki:

  • 60 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • mała śmietana
  • mąka
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • pieprz czarny 
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy, jak zrobić:

  1. Cebule kroimy w półksiężyce i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem do uzyskania szklistości.
  2. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Wszystko razem przesmażamy i dusimy z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku.
  3. Po 15 minutach nasze pieczarki zalewamy śmietaną z wymieszaną łyżeczką (płaską) mąki. Dusimy jeszcze chwilę i hsos pieczarkowy gotowy.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy