Sos pieczarkowy - krem

Sos pieczarkowy - krem

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Proponuję pyszny przepis na sos pieczarkowy, a właściwie krem pieczarkowy do muszelek. Jest to prosty sposób na szybki i naprawdę pyszny, a zarazem wegetariański obiad. Sos pieczarkowy w konsystencji kremowej można również przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2-3 dni.

Składniki:

  • 60 dag pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • piepr

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy krem w kilku krokach:

  1. Obrane pieczarki i cebulę kroimy w plasterki i dusimy 15 minut pod przykryciem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
  2. Jak wszystko wystygnie, blenderem miksuję składniki na jednolity krem, który zagęszczam śmietaną i jeszcze raz duszę na małym ogniu jakieś 10 minut.
  3. Tak przygotowany sos pieczarkowy można wymieszać z muszelkami i mamy wtedy wspaniały obiad.


Smacznego!

Autor: Barbara

Polecamy nasze przepisy