Sos pieczarkowy z rozmarynem

Sos pieczarkowy z rozmarynem

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sos pieczarkowy jest świetny, a to dlatego, że nie trzeba się przy nim napracować a i tak jest dobry. Wprawdzie nie zastąpi on smaku i aromatu prawdziwych grzybów, jednak można się dać trochę oszukać. Osobiście najlepiej lubię sos pieczarkowy w podostrzonej wersji z rozmarynem.

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • mała śmietana
  • 2 średnie cebule
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy:

  1. Wypłukane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy razem z posiekaną cebulą na rozgrzany olej.
  2. Dusimy z odrobiną wody i kostką rosołową i rozmarynem, pod przykryciem nie dłużej niż 20 minut.
  3. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, śmietaną.
  4. Gotowy, gorący sos pieczarkowy można podać np. z makaronem.

Smacznego

Autor: Froggy

Polecamy nasze przepisy