Sos pieczarkowy z rozmarynem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Sos pieczarkowy jest świetny, a to dlatego, że nie trzeba się przy nim napracować a i tak jest dobry. Wprawdzie nie zastąpi on smaku i aromatu prawdziwych grzybów, jednak można się dać trochę oszukać. Osobiście najlepiej lubię sos pieczarkowy w podostrzonej wersji z rozmarynem.
Składniki:
- 50 dag pieczarek
- mała śmietana
- 2 średnie cebule
- kostka rosołowa drobiowa
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Wypłukane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy razem z posiekaną cebulą na rozgrzany olej.
- Dusimy z odrobiną wody i kostką rosołową i rozmarynem, pod przykryciem nie dłużej niż 20 minut.
- Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, śmietaną.
- Gotowy, gorący sos pieczarkowy można podać np. z makaronem.
Smacznego
Autor: Froggy
Polecamy również
Sos pieczarkowy do makaronu
Sos pieczarkowy to bardzo dobry wynalazek. Ja zwykle używam sos pieczarkowy do makaronu, ale można go użyć do ryżu czy k...Sos pieczarkowy z rozmarynem
Sos pieczarkowy jest świetny, a to dlatego, że nie trzeba się przy nim napracować a i tak jest dobry. Wprawdzie nie zast...Sos pieczarkowy - jak zrobić
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów cz...Sos pieczarkowy - krem
Proponuję pyszny przepis na sos pieczarkowy, a właściwie krem pieczarkowy do muszelek. Jest to prosty sposób na s...Najlepszy sos pieczarkowy
Najlepszy sos pieczarkowy to sos pieczarkowy mojego przepisu, nie będę tego ukrywać :) Jest bardzo prosty i zawsze sos p...Zobacz więcej przepisów na: