Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.

Składniki:

  • 1 mały słoik majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 drobno pokrojone grzybki marynowane
  • 2 jajka na twardo
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sol i pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sos tatarski moze być z różnymi dodatkami, ten akurat jest z kaparami.

  1. Najpierw siekamy ogórki, grzybki, kapary i jajka, drobno siekamy.
  2. Dodajemy szczypiorek i całość mieszamy dokładnie z majonezem.
  3. Przyprawiamy cały sos cukrem, solą i pieprzem do smaku.

I mamy domowy sos tatarski z kaparami :)

Smacznego!

Autor: Leszek

Polecamy nasze przepisy