Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sos z papryki i cebuli na zimę

print Drukuj
Sos z papryki i cebuli na zimę

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

2 oceny

Polecam bardzo pyszny, gęsty i aromatyczny sos z papryki i cebuli na zimę. Może być on znakomitym zamiennikiem dla kupnego ketchupu.

składniki
  • 2 duże cebule
  • 2 i pół kilo czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy
sposób przygotowania

Przepis na sos z papryki i cebuli na zimę:

  1. Najpierw papryki myję i osuszam, następnie usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i również kroję na małe kawałki.
  2. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie przesmażam cały czas mieszając uważając, żeby za mocno nie przypiec. Wrzucam papryke i całość duszę do miękkości często mieszając. W trakcie duszenia do warzyw dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Z miękkich warzyw usuwam liść laurowy i ziele angielskie i miksuję blenderem na gładki sos.
  4. Następnie do sosu dodaję cukier, ocet jabłkowy, sól do smaku i przyprawy, mogą to być według uznania: mielona papryka słodka i ostra, kozieradka, cząber, tymianek, pieprz czarny, suszona natka i koperek.
  5. Gorący sos przekładam do słoiczków i dobrze zakręcam, następnie pastryzuję 15 minut od zagotowania. Zapasteryzowane słoiki odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Na koniec gotowe słoiki z sosem z papryki i cebuli przenoszę do spiżarni i czekają na zimę:))

Ocena:
4.5
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!