Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Spaghetti carbonara przepis klasyczny

print Drukuj
Spaghetti carbonara przepis klasyczny

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

63 ocen

Uwielbiam kuchnię włoską, a makarony, spaghetti mogę jeść codziennie. Ostatnio ćwiczę głównie spaghetti carbonara. Znalazłem gdzieś w sieci klasyczny przepis na spaghetti carbonara i polecam do wypróbowania. Według rodzinki spaghetti carbonara z tego przepisu wychodzi pyszne!

składniki
  • paczka makaronu spaghetti - 500 g
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki startego twardego żółtego sera
  • 200 g boczku wędzonego
  • małe opakowanie 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • duży kieliszek wytrawnego białego wina, potrzebne nam będzie 100 ml, resztę wypijamy :)
  • kilka listków pietruszki do dekoracji
  • pieprz
  • sól
sposób przygotowania

Spaghetti carbonara w moim wykonaniu:

  1. Najpierw wstawiamy osoloną wodę na makaron, a w międzyczasie kroimy boczek w kostkę.
  2. Gotujemy makaron, ja lubię al dente.
  3. Smażymy boczek na patelni (już nie dodaję tłuszczu, bo z boczku się wytopi), kroimy cebulę i smażymy.
  4. Dodajemy wino i posiekany czosnek. Całość dusimy kilka minut, aż wszystko zeszkli się i zmięknie.
  5. Mieszamy żółtka z połową śmietanki i serem w oddzielnej miseczce.
  6. Drugą połowę śmietany wylewamy na patelnię z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Mieszamy i dodajemy żółtka z miseczki. Zmniejszamy ogień i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Solimy i pieprzymy.
  8. Uważamy, żeby nam się nie ścięły żółtka na patelni, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
  9. Wykładamy spaghetti carbonara  od razu na talerze i wcinamy. Można nasze spaghetti carbonara udekorować pietruszką. Można tez posypać jeszcze serem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!