Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Ocena: ★

36 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma jak przepis na spaghetti carbonara, gdy chcemy na szybko zrobić pyszny obiad. W ogóle spaghetti carbonara to klasyczne, włoskie danie, które warto spróbować, także polecam przepis na spaghetti carbonara.

Składniki:

  • jedno jajko oraz 4 żółtka
  • 100 g startego żółtego, twardego sera
  • pieprz
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • sól

Sposób przygotowania:

Przepis na spaghetti carbonara w kilku krokach:

  1. Najpierw makaron gotujemy (koniecznie al dente). Pamiętajmy, że wody musi być sporo i powinna być lekko osolona.
  2. Kroimy boczek w kostkę i na patelni smażymy do zarumienia i wytopienia tłuszczu i czekamy aż ostygnie.
  3. Gdy boczek będzie stygł, a makaron się gotował przygotowujemy sos. Jajko wraz z żółtkami mieszamy, dodajemy starty ser i do smaku przyprawiamy pieprzem.
  4. Dodajemy do jajek boczek i gdy odcedzimy makaron to dodajemy do makaronu. Mieszamy i zajadamy pyszne spaghetti carbonara :)

Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy