1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżki kakao
ok. 6 łyżek zimnej wody
Dodatkowo :
2 deserowe czekolady (każda po 100 g)
60 g margaryny
Posypka cukrowa
1. Herbatniki układamy na blaszce o wym. 35 cm x 24 cm.
2. Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrami.
3. Zmniejszamy płomień i powoli wsypujemy kaszę manną ciągle mieszając. 4.Kakao mieszamy z zimną wodą i wlewamy do gęstej kaszy. Ciągle mieszamy. 5.Gdy będzie dostatecznie gęsta wylewamy gorącą na herbatniki.
6.Układamy pozostałe herbatniki.
7.Przyciskamy np. deseczką i odstawiamy do wystygnięcia.
8.Margarynę rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
9.Odstawiamy z ognia i jeszcze przez chwilkę mieszamy.
10. Masą czekoladową smarujemy ciasto.
11.Posypujemy cukrową posypką.
MOJA RADA :
Zamiast posypki cukrowej można ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub
zmielonymi orzechami.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu