Boeuf strogonow z pieczarkami

Boeuf strogonow z pieczarkami

Ocena: ★

79 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Na zimne dni lubię przygotować sycące dania jednogarnkowe. Najlepszy jest boeuf strogonow z pieczarkami. Taki boeuf strogonow z pieczarkami można przyprawiać według upodobania lub urozmaicać zgodnie z preferencjami kulinarnymi. Boeuf strogonow to przede wszystkim miękka i delikatna wołowina. Poznaj przepis.

Składniki:

  • wołowina - 1 kg
  • pieczarki - 350 g
  • cebula - 1 duża
  • mąka pszenna - ½ szklanki
  • bulion - 1 szklanka
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • masło klarowane - 100g
  • olej - 2 łyżki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka - ½ szklanki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

A oto przepis na boeuf strogonow z pieczarkami:

  1. Mięso wołowe myęj i osuszam delikatnie, najlepiej papierowym ręcznikiem.
  2. Kroję je na podłużne kawałki i obtaczam mąką.
  3. Mięso podsmażam do zarumienienia na gorącej patelni i przekładam do garnka.
  4. Pieczarki i cebulę kroję.
  5. Pieczarki podsmażam na suchej patelni,solę, a potem dodaję masło i smażę dalej na złoto. 
  6. Przekładam usmażone pieczarki do garnka z mięsem,
  7. Na tej samej patelni szklę cebulkę i przekładam również do mięsa i pieczarek.
  8. Dodaję przyprawy, zalewam bulionem i duszę wszystko razem.
  9. Gdy mięso będzie miękkie dodaję jeszcze przecier pomidorowy, a po około 5 min. wlewam śmietankę i zagotowuję.

Czas przygotowywania takiego dania jak boeuf strogonow z pieczarkami zależy od rodzaju wołowiny jakiej użyjemy. Może to trwać nawet 2 godziny, ale danie z pewnością jest tego warte. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy