Przepis na strogonow

Przepis na strogonow

Ocena: ★

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.

Składniki:

  • polędwica wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 1/2 kg
  • ogórki konserwowe - 5 średnich
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 2 duże
  • mąka
  • natka pietruszki
  1. kwaśna śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Jak gotujemy strogonow?

  1. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
  4. Cebulę siekamy w drobne piórka.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
  6. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
  7. Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
  8. Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
  9. Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
  10. Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  11. Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
  12. Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
  13. Doprawiamy solą i pieprzem.
  14. Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.

Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy