Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Przepis na strogonow

print Drukuj
Przepis na strogonow

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

24 ocen

Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.

składniki
  • polędwica wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 1/2 kg
  • ogórki konserwowe - 5 średnich
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 2 duże
  • mąka
  • natka pietruszki
  1. kwaśna śmietana 18%
sposób przygotowania

Jak gotujemy strogonow?

  1. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
  4. Cebulę siekamy w drobne piórka.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
  6. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
  7. Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
  8. Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
  9. Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
  10. Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  11. Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
  12. Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
  13. Doprawiamy solą i pieprzem.
  14. Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.

Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!